Ölmeden önce mutlaka okunması gereken klasik kitaplar

0

Eminiz ölmeden önce yapılması gereken birçok şeyin listesini görmüşsünüzdür. Kitaplar da bu listelerin başında geliyor. Yeryüzünde söylenmemiş söz kalmadığını bildiğimiz için aslında ‘Ölmeden Önce Okunması Gereken 10 Klasik Eser’ başlığını bizler de abartılı bulduğumuzu söyleyebiliriz. Ancak bu başlıkla asıl kastedilen ekibimizin deneyimlediği, sevdiği klasikler içinde bize göre en iyileri.

Hem Batı hem Doğu klasikleri hem de Türk klasiklerine yer verilen listemizde sizlerin de okuduğu ve sevdiği kitaplar mutlaka vardır. Belki eklemek istedikleriniz de olacaktır. Bu liste de yapılan hemen hemen her liste gibi son derece kişisel ve özel bir listedir. Mutlaka listede ortak fikirde olduğumuz kitaplar olduğu gibi fikir ayrılıklarına düşeceğimiz eserler de olacaktır.

Karşınızda Ajanda İstanbul ekibine göre ‘Ölmeden önce okunması gereken 10 klasik eser’

Dostoyevski/Suç ve Ceza

Ünü Rus yazar Dostoyevski’nin şaheseri Suç ve Ceza kitabını bu listenin başına yerleştirmezsek olmazdı. Suça bulaşan Raskalnikov’un çektiği cezayı bir kez okuyan kim unutabilir ki? Adeta herkesin vicdanını sorgulatan ve su gibi akan bu klasik eser genelde iki cilt şeklinde yayımlanıyor.

Suç ve Ceza

Ancak modern basımlarında tek bir kitap halinde bulmak da son derece mümkün. İnsanlığa verilen büyük ders Suç ve Ceza mutlaka ölmeden önce okunması gereken klasik eserler arasında yer alıyor. Klasik kitaplar denilince ilk akla gelenlerden ne de olsa.

Tolstoy/İnsan Neyle Yaşar?

Ölmeden önce okunması gereken klasik eserler listemizin ilk iki sırasında Rus yazarlara yer vermemiz sizi şaşırtmıyordur muhtemelen. Günümüzde hala daha popülerliğini koruyan ve adeta her nesil tarafından yeniden keşfedilen ünlü Rus yazar Tolstoy’un İnsan Ne İle Yaşar? kitabı mutlaka herkesin okuması gereken çok önemli bir klasik.

İnsan Ne İle Yaşar?
İnsan Ne İle Yaşar?

İnsanın varlığını sürdürebilmesi için sadece ve sadece katışıksız sevgiye ihtiyacını olduğunun en büyük kanıtlarından bir tanesi bu kitap. Her öyküde bir ders her öyküde bir insanlığın girdaplarında gezinen naif bir ruhun izlerini bulmak mümkün. Bu eser de klasik kitaplar listesinde önemli bir yere sahip.

Jack London/Beyaz Diş

Ünlü Amerikalı yazar Jack London’ın Beyaz Diş isimli klasiği de mutlaka ölmeden önce okumanız gereken klasikler arasında yer alıyor bize göre. Son derece keskin hatlı ve çarpıcı durumlara yer vermesine rağmen çok büyük incelikle işlenen klasik eserde yavru bir kurt üzerinden aslında insanların gelecekte oluşabileceği karakterlerinin nasıl çocukluktan beslendiğini görüyoruz.

Beyaz Diş
Beyaz Diş

Tüm bunların yanında şiddet ve sevginin kullanış biçimlerinin her canlı üzerinde ne çeşit etkiler yaratabileceğine de şahit oluyoruz. Jock London’ın Beyaz Diş’i Amerika menşeili klasik kitaplar arasında en özel olanlardan.

Alexandre Dumas/Monte Cristo Kontu

Fransız yazar Alexandre Dumas’ın Üç Silahşörler ile birlikte en önemli e olan onte Cristo Konu da listedeki ilk üç kitap gibi mutlaka okunması gereken klasik bir eser. Hacmiyle görenleri korkutan eser aksine kolay okunabilecekler listelerinde de yer alıyor. Haksızlıklara, ihanete ve özgürlüğünden mahrum kalmaya maruz bırakılan bir adamın pes etmeden mücadele etmesi okuyan herkesi büyülüyor.

Monte Cristo Kontu
Monte Cristo Kontu

Sonunda tabi ki de azim ve kararlılık kazanıyor. Ayrıca yapılan haksızlıklara hiçbir şekilde cevap vermeyip karşı koymazsan onların birer ‘haksızlık’ olduğunu kim bilebilir? Monte Kristo Kontu, bu konuda hiçbir zaman pes etmiyor ve kendisinden çalınan her şeyi güç bela da olsa azmi ve cesaretiyle geri kazanmayı başarıyor. Hacmi büyük klasik kitaplar denilince korkanların özellikle okumasını tavsiye ettiğimiz bir eserdir.

William Shakespeare/Hamlet

Dünya çapında kutsal kitaplardan sonra en çok okunan kitaplar ünlü İngiliz yazar William Shakespeare’ye ait. Ondan sonra en çok okunan eserler de dünyaca ünlü İngiliz polisiye yazar Agatha Christie’ye.

Hamlet
Hamlet

Hal böyle olunca hemen hemen her kitapsever mutlaka bir İngiliz klasiği hatta bir Shakespeare klasiği okumuştur diye düşünmemek mümkün değil. Rome ve Juliet, Venedik Taciri gibi unutulmaz eserlere imza atan İngiliz yazarın ölmeden önce mutlaka okunması gereken klasik eseri ise bize göre Hamlet.

George Orwell/1984

Birçok kez sinema ve tiyatro sahnesine de uyarlanan George Orwell’in 1984 romanı distopik türde bir eser. Ölmeden önce mutlaka okunması gereken en önemli klasik kitaplar listesinin başlarında olmayı hakediyor.

1984
1984

Hem de ölmeden önce mtlaka okunması gereken distopyalar arasında da kendisine üst sıralarda yer bulacağı kesin. Ana dilini kullanmayı unutan insanın her şeyini en önemlisi de düşünme kabiliyetini kaybedeceğini kanıtlıyor bu kitap. Big Brother kavramını hayatımıza sokan bu nadide distopyayı mutlaka herkes okumalı.

John Steinbeck/Fareler ve İnsanlar

Okurken kimin gözleri dolmamıştır ki? Kim uzaklara dalıp da derin düşünceler deryasına terk etmemiştir kendisini. İşte böylesine naif böylesine de etki bırakan bir kitap John Steinbeck’in Fareler ve İnsanlar isimli eseri.

Fareler ve İnsanlar
Fareler ve İnsanlar

 

 

Dostluk, arkadaşlık ve kan bağı olmadan aile olabilme kavramları ile derin vicdan muhasebelerini bir arada bulunduran bu klasik eser de mutlaka ölmeden okunması gereken klasiklerden. Bıraktığı dillere destan etkiyi deneyimlemek için bile mutlaka okunması gerektiğini düşünüyoruz.

Sabahattin Ali/İçimizdeki Şeytan

İnsanın yalnızlığının, pespayeliğinin, bencilliğinin ve aşka rağmen içindeki kendi olma arzusunun peşini bırakmadığını gözler önüne seren İçimizdeki Şeytan da mutlaka ölmeden önce okunmalı. İnsan olmanın türlü aksak yönlerini en iyi anlatan kitaplardan biri diyebiliriz İçimizdeki Şeytan için.

İçimizdeki Şeytan
İçimizdeki Şeytan

Okunması gereken Türk modern klasikleri arasında çok önemli bir yere sahip olan eser Sabahattin Ali’nin şiirsel dilinin etkisi altına girmenizi sağlıyor.

Sofie’nin Dünyası/Jostein Gaarder

Ünlü Norveçli felsefeci ve yazar Jostein Gaarder tarafından 90’lı yılların başında kaleme alınan Sofie’nin Dünyası alıp sizi bambaşka diyarlara götürebilme kabiliyetine sahip felsefe temelli bir roman. 15 yaşına girecek olan Sofie’nin doğumgünü yaklaşırken babası tarafından aldığı mektuplar üzerinden ilerleyen romanda okuyucu hayatı çok yönlü sorgulayabiliyor.

Sofie'nin Dünyası
Sofie’nin Dünyası

Çocukluk, ergenlik ve gençlik hülyaları ile birlikte insanlığın kendisini ve çevresini sorgulama serüveni. Felsefeden pek haz etmeyenlerin bile alana yönelmesini sağlayabilecek nadide bir eser. Mutlaka ölmeden önce okunması gereken klasik kitaplar listenizde yer almalı.

Jane Austen/Gurur ve Önyargı

William Shakespeare ve Agatha Christie’yi anmılken İngiltere’nin en önemli yazarlarından Jane Austen’e de bu listede yer vermezsek olmazdı. Günümüzde de İngiltere’de en çok okunan yazarlardan biri Austen. Unutulmaz klasik eseri Gurur ve Önyargı da mutlaka okunması gereken klasik eserlerden. Önyargılı Elizabeth ile gururlu Darcy’nin nefretle başlayan büyük aşkı.

Gurur ve Önyargı
Gurur ve Önyargı

Bazı yayınevleri tarafından Aşk ve Gurur şeklinde dilimize uyarlanan kitabın asıl adı Gurur ve Önyargı’dır. Sanıldığı gibi de baştan sona bir aşk romanı değildir. İnsana gereksiz gurur ve önyargıların neler yaptırabileceğini hayatını nasıl şekillendirebileceğini anlatır. Evet, Gurur ve Önyargı ile Aşk ve Gurur aynı kitap. Bu listenin vesilesiyle bu konuya bir de biz açıklık getirmiş olalım.

Başta da söylediğimiz gibi bu liste de birçok ölmeden önce yapılması gerekenler listesi gibi özel ve eksiktir. Geliştirilmeye açıktır. Kimilerinin onay vereceği bir liste olmasıyla birlikte kimileri tarafından da yetersiz bulunacaktır. Böyle olmaması mümkün değil çünkü yeryüzünde söylenmemiş söz yok ve okumanın da sonu yok. En iyisi siz okuyabildiğiniz kadar iyi eser okumaya devam edin.

Ajanda İstanbul/2020

 

 

 

 

Please follow and like us:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error

Ajanda İstanbul'u sosyal medyada da takip edin!