Sadberk Hanım Müzesi’ne Bank Of America’dan hibe desteği
Sadberk Hanım Müzesi, Bank of America tarafından dünya çapında sürdürülen Sanat Eserlerini Koruma Programı (Art Conservation Project) 2021 hibe desteğini almaya hak kazandı.
Müze tarafından hazırlanan “Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonundan Onüç Elyazması ve Tezhipli Hat Eserinin Konservasyon Projesi”, Bank of America’nın dünya çapında sürdürdüğü Sanat Eserlerini Koruma Programı (Art Conservation Project) 2021 hibesini almaya hak kazandı.
Vehbi Koç Vakfı (VKV) kurumlarından biri olan müze, yarım asıra yaklaşan tecrübesiyle elde ettiği başarılarına bir yenisini daha ekledi.
Sadberk Hanım Müzesi tarafından hazırlanan “Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonundan Onüç Elyazması ve Tezhipli Hat Eserinin Konservasyon Projesi”, Bank of America’nın dünya çapında sürdürdüğü Sanat Eserlerini Koruma Programı’nın (Art Conservation Project) 2021 hibesi ile yeniden hayat bulacak.
Proje kapsamında Selçuklu ve Osmanlı dönemi tezhipli el yazmalarının oldukça nadir örneklerinden onüç eser, dünya çapında tarihi ve kültürel bakımdan sembolik özeliklere sahip nadir eserlerinin restore edilmesi için önemli çalışmalar yürüten Bank of America’nın sağladığı kaynak ile kapsamlı bir şekilde analiz edildikten sonra restore edilecek ve sergilenecek.
Konservasyon aşamaları görsel ve sözlü kayıtlarla belgelenecek projeden elde edilecek birikim, akademik çevreye, kültür mirasının korunumuna ve kamu yararına katkı sağlamak amacıyla yayınlar, sergiler ve bildiriler yoluyla paylaşılacak.
Türkiye’nin ilk özel müzesi olan Sadberk Hanım Müzesi, bu projeyi hayata geçirerek yalnızca nadir hat eserlerini korumakla kalmayıp, aynı zamanda proje kapsamında düzenleyeceği etkinliklerle kültür mirasının ve sanat eserlerinin korunmasının önemini aşılamaya ve bu doğrultuda kamu bilincini artırmayı hedefliyor.
Müze ve içerisinde sergilenen eserler hakkında buradan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Müze hakkında kısa bilgi
14 Ekim 1980 tarihinde Türkiye’nin ilk özel müzesi olarak ziyarete açılan Vehbi Koç Vakfı müze kuruluşunda yaklaşık 3 bin esere sahipken bugün 20 bini aşkın eser sayısı ile kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması ve toplumun bilimsel ve eğitsel gelişimine katkıda bulunması göreviyle çalışmalarını sürdürmektedir.
M.Ö. 6. bin yıllarından Bizans dönemi sonuna kadar Anadolu’da yaşayan uygarlıkların maddi kültür kalıntılarını yansıtan arkeolojik eserler Sevgi Gönül Binası’nda yer alan Arkeoloji bölümünde, Osmanlı ağırlıklı İslâm eserleri, Osmanlılar için yapılmış Avrupa, Uzak ve Yakın Doğu eserleri ile Osmanlı dönemi dokumaları, kıyafetleri ve işlemeleri ise Azaryan Yalısı’nda Türk-İslam bölümünde sergilenmektedir.