Yazar adaylarının öykülerini yayınlatabileceği dijital platformlar
Bir insanın en etkili ve en doğru biçimde kendini ifade edebilmesinin temel yollarından bir tanesi de şüphesiz ki yazmak. Konuşarak, çeşitli sesler çıkararak, ellerimizi, kollarımızı ve hatta bacaklarımızı kullanarak kendimizi ifade etmeye çalışıyoruz. Bu temel yöntemler kadar etkili olan bir yol daha var, yazmak.
Kimilerine göre ihtiyaç kimilerine göre bir tutku kimilerine göre sadece gerektiğinde kullanılacak bir yetenek. Aslında her ne kadar dijital ekran ve klavyeler hayatımızı ele geçirmiş gibi görünse de hala daha kağıt ve kalemle buluşmamızı sağlayan çok durum var. Kendimizi kağıt ve kalemle yazmaktan da mahrum bırakmamamız gerekiyor bir yandan.
Kitlelere ulaştırmak istediğiniz öyküleriniz tozlu sayfalar arasında beklemesin!
İşte, yazmak herkese göre farklı bir anlam ifade ediyor ancak bazıları için tutku. Bazı yazarların, şairlerin, romancıların yazmakla ilgili söylediklerini siz de duymuşsunuzdur. Çoğunluğu yazmaya, bu şekilde üretmeye mecbur olduğunu, kendini en iyi şekilde yazarak ifade ettiklerini ve yazmadan bir gün bile geçiremeyeceklerini söylerler. Sizler de eğer ki bu yazarların söylediklerine yabancı değilseniz ve ileride kitlelere ulaştırmak istediğiniz üretimleriniz varsa bu üretimlerinizi en iyi şekilde değerlendirip edebiyat dünyasında yer alabilmenizi sağlayacak dijital platformları sizler için derledik. Bu yazımızda kısaca ‘yazı gönderebileceğimiz dergiler, öykü gönderebileceğimiz dergiler, öykü gönderebileceğimiz e-dergiler, şiir yayınlayan dergiler 2020’ gibi konu başlıklarına önemli ölçüde cevap bulabilirsiniz.
İnsanlık adına belki küçük bir hizmet görünebilir ancak biliyoruz ki yazmaya ve edebiyata gönül vermiş insanlar için büyük bir hizmet. Yazar adayları için büyük bir hizmet. Yazdıklarını geniş kitleler ile buluşturmak isteyen ancak nereden başlayacağını bilemeyenler için de büyük bir hizmet.
Üretimlerinizi dijital platformlara göndermeden önce dikkat etmeniz gerekenler
Ajanda İstanbul ailesi olarak edebiyata gönül vermiş yazar adaylarının üretimlerini yayımlatabilecekleri dijital platformları derledik. Mütevazı ama nitelikli olduğuna inandığımız listemizi paylaşmadan önce birkaç küçük noktaya paylaşmak da yarar var.
Öncelikli bu listeyi linkler yığınına çevirmeyeceğiz. Web adreslerinin isimlerini arama motorlarına yazdığınızda ya da sosyal medya üzerinden küçük bir araştırma yaptığınızda hepsine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Sizden beklenen şartları eksiksiz yerine getirin ve değerlendirmeye girin
İkinci bir önemli husus da bu paylaştığımız kurumların direkt iletişim bilgilerine girerek mail atmaya kalkışmamanız gerektiği. Çünkü hemen hemen paylaşacağımız her bir sitede ‘yazı gönder’ ve benzeri şeklinde bir alan var. O alanı site içerisinden bulup orada istenen bilgileri okumanız gerekiyor. Çünkü yazdıklarının yayınlanmasını isteyen edebiyata ve yazmaya gönül vermiş birçok insan var. Bu nedenle bu paylaşacağımız dijital platformlara da çok sayıda öykü, deneme ve çeşitli yazı ulaştırılıyor.
Kısa sürede size e-posta üzerinden dönüş yapılıyor
En iyi olanları seçmek için de bir eleme yapmaları gerekiyor. Bu yüzden yazılarınızın değerlendirilmeye alınması için sizden bazı şartları karşılamanızı istiyorlar. Bunlar aslında yazan ve yazma konusunda ilerleyen ya da ilerlemek isteyen insanların çok kolay bir şekilde karşılayabileceği şartlar. Yazı formatı-karakter puntosu ve gönderilecek format başta olmak üzere yazının içeriğine dair kısa bilgi, kısa özgeçmiş gibi birkaç soruya cevap vermeniz isteniyor. Bu şartları yerine getirdikten sonra özenle hazırladığınız çalışmaları verilen e-posta adresine göndermeniz yeterli oluyor.
Bu alanda hassas davranır ve istenilen şekilde çalışmalarınızı gönderirseniz çalışmalarınız mutlaka değerlendirilmeye alınacaktır. Yine sizin yazınızın yayınlanması için başvuru yaptığınız e-posta adresi üzerinden de size dönüş yapılacaktır.
Yazılarınızı gönderdikten sonra geri almayı teklif etmeyin
Bir önemli mevzu daha var. Buna da kısaca değinmeden geçemeyeceğiz. Diyelim ki, yazınız yayınlanmak isteniyor ve size bildiriliyor ancak siz bir anda vazgeçtiniz. Ya da aklınıza daha iyi bir fikir geldi. Bu noktada yazının yayınlanmasına engel olmanız mümkün değil. Çünkü üretimlerinizi gönderebileceğiniz dijital platformların şartlarını karşılayıp sizden yazınızı aldıktan yayınlanmamasını talep etmemelisiniz. Bu üretimleri arşivleyebilir, paylaşabilir ya da ilerleyen bir zamanda değerlendirmek üzere sıraya koyabilirler.
Önemli mevzuları da bir bir anlattıktan sonra artık işin en can alıcı noktasına gelip listemizi paylaşabiliriz. İşte, karşınızda Ajanda İstanbul ailesinin yazar adayları için hazırladığı özel liste.
Yazar adaylarının öykülerini yayımlatabileceği internet platformları
- Panşömen Fanzin
- Nordik Dergi
- Bibliyomag
- Lemur Dergi
- İshak Edebiyat
- Mahalle Mektebi
- Hece Öykü
- Post Öykü
- Kafkaokur
- Notos
- Varlık
- Genç Dergi
- Oggito
- OT
- Tuhaf Dergi
- Bavul
- Rıhtım Dergi
- Kayıp Rıhtım
- Lacivert Dergisi
- DüşünBil
- Yazar Odası
Şimdiden yolunuz açık olsun
Bu yukarıda saydığımız platformlar alanında en iyi olan ve uzun yıllardır maddi beklentileri asgari seviyede hatta hiç seviyesinde tutarak yazar adaylarına ulaşmaya çalışan paltformlar. Sizler de üretimlerinize güveniyor ve bu işe gönül verdim diyorsanız bu platformlarda şansınızı deneyebilirsiniz. Ancak az önce saydığımız üç önemli kuralı unutmamanız ve buna uygun şekilde paylaşımlar da bulunmanız gerekiyor.
İnsanlık için küçük ancak yazar adayları için böyle dev bir hizmet sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Dileriz ki en kısa sürede üretimleriniz geniş kitlelere ulaşır. Bizden söylemesi siz şimdiden hazırlıklara başlayın!
Ajanda İstanbul/2020