Koronavirüsü yenen genç kadın yaşadıklarını Ajanda İstanbul’a anlattı: “Çok zor bir süreçti, donör olmaya hazırım”
İstanbul Beylikdüzü’nde yaşayan ve yakın zamanda koronavirüs tedavisi gören Gülşah A. (29) tedavi gördüğü süreci, devletin tedavi konusunda kendisine sağladığı olanakları ve karantinada neler yaşadıklarını Ajanda İstanbul’a anlattı.
Çin’in güneyinden başlayarak dünyanın tamamına yayılan ve çok büyük tehdit oluşturan yeni tip koronavirüs Kovid-19 pandemisi hem maddi hem manevi zararlar vermeye devam ediyor. Tüm insanlığın zorlu bir süreçten geçtiği bugünlerde hepimiz bir an evvel koronavirüsle mücadele etmemizi kolaylaştıracak ilaç ve aşı geliştirilmesini dört gözle bekliyoruz. Bu süreçte yarınlara umutla bakmamızı sağlayanlar ise koronavirüse yakalanmış ve gördüğü tedaviden sonra iyileşerek eski sağlığına kavuşmuş olanlar.
“İlk öğrendiğimde ‘başka birine bulaştırdım mı?’ diye düşündüm”
İstanbul Beylikdüzü ilçesinde yaşayan Gülşah A. (29)’da koronavirüse yakalandıktan sonra tedavi gören ve eski sağlığına kavuşan hastalardan. Ajanda İstanbul ekibi olarak kendisiyle koronavirüs testinin pozitif çıktığını öğrendiği ilk andan itibaren yaşadığı süreci konuştuk. Öğrendiği ilk anda ‘başkasına bulaştırdım mı?’ diye endişeye kapılan A., bu süreçte İl sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığının kendisine sunduğu tedavi imkanlarını, karantina altındayken hane içindeki bireylerle sosyal izolasyonu nasıl koruduğu, koronavirüs belirtilerinin nasıl seyrettiğini ve testinin negatif çıktığını öğrendiği anda neler hissettiğini anlattı. Öte yandan tedavi sürecinde çok zor günler geçirdiğini dile getiren A., plazma ve kök hücre tedavisi için her zaman donör olmaya hazır olduğunu da söyledi.
“Birçok belirtiyi aynı anda yaşadım”
Elif Soykan: Koronavirüse yakalanmış olabileceğinizi düşündüren ilk bulgular nelerdi?
Gülşah A.:Herkeste farklı etkiler görüldüğünü biliyordum. Bendeki öksürük, nefes darlığı, boğaz ağrısı, yüksek ateş gibi ilk etapta en sık görülen belirtilerden farklıydı. İlk belirtim halsizlik oldu. Sonra çok şiddetli baş ağrısı yaşadım. Ardından diş eti sızlaması takip etti bu belirtileri.
Koronavirüs testini bir devlet hastanesinde mi yoksa özel hastanede mi yaptırdınız? Test yapmayı doktorlar mı teklif etti?
Özel hastaneye normal muayene olmaya gittim şikayetlerimden dolayı. Test yapmayı doktor istedi. Ben de şaşırdım . Hatta doktor eve gönderirken ‘ben sende olduğunu düşünmüyorum ama yine de bakalım’ dedi.
Tedavi ve test icin herhangi bir ücret ödediniz mi?
Bu süreçte test yaptırmak için, ilaç temin etmek için ve sağlık kontrollerim için hiçbir şekilde hiçbir ücret ödemedim. Tüm masraflarım karşılandı.
Koronavirüs testinizin pozitif çıktığını nasıl öğrendiniz? İlk öğrendiğinizde ne hissettiniz?
İl Sağlık Müdürlüğü beni arayarak koronavirüs kovid-19 testimin pozitif çıktığını söyledi. 14 gün karantina altında olmam gerektiğini ve aile bireyleriyle sosyal izolasyonu 14 gün boyunca dikkatlice korumam gerektiğini söylediler. İlk söylediklerinde çok üzüldüm. Acaba başka birisine de bulaştırdım mı? diye düşündüm. İlk aklıma gelenlerden bir tanesi bu oldu.
Koronavirüsün size nereden bulaştığını düşünüyorsunuz?
Koronavirüs Türkiye’ye girdiğinden beri çok dikkatli davrandığımı düşünüyordum aslında. Ama işyerinde para toplamam gerekiyordu. Çok fazla yabancı uyruklu ve yurt dışı temaslı insanın bulunduğu bir yerde çalışıyorum. Paralardan bulaşmış olabileceğini düşünüyorum.
İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı bu zorlu süreçte size nasıl yardımcı oldu?
İl Sağlık Müdürlüğü beni arayıp yeni tip koronavirüs kovid-19 test sonucumun pozitif olduğunu söyledi. İl Sağlık Müdürlüğü bu süreçte kullanmam gereken ilaçları adresime yolladı. Karantina sürecim boyunca da sürekli telefonla arayıp durumumu takip ettiler. 14 günlük karantina süreci tamamlandıktan sonra bana ve benimle birlikte diğer aile bireylerine de evde test uyguladılar. Test sonuçlarımızı yine telefonla iletişim kurarak haber verdiler..
Kovid-19 ile savaşırken nasıl bir süreç geçirdiniz?
Çok ağırdı. Nefes darlığı çoğaldı ve hastaneye gitmem gerekti. Ciğerimde acı hissediyordum nefes alırken. Nefes alıp vermeye çalışırken çok canım acıyordu. Yeterince nefes alamıyordum. Çok halsiz düştüm. Bir süre sonra iştahım azaldı ve kilo kaybı başladı. Devamında terleme meydana geldi. Birçok semptomu bir arada yaşadım. Çok kötü ve zor bir süreç geçirdim.
“Kök hücre tedavisi için donör olmaya hazırım”
Karantina sürecinde hane içindeki diğer bireylerle aranızdaki sosyal izolasyonu nasıl sağladınız?
14 gün karantinada kaldığımız süre boyunca odama hiçbir aile ferdi giriş yapmadı. Ayrı tuvaletler kullandık. Annemi ve babamı bu süre boyunca hiç görmedim. Sadece ağabeyim ihtiyaçlarımı maske takarak odamın kapısına bırakıyordu. Onun dışında evdeki kimseyle kesinlikle hiçbir şekilde görüşmedim. Her birimiz çok dikkatli davrandık. Dikkatli olmanın ve kurallara harfiyen uymanın da mükafatını aldık. Benimle birlikte annemin, babamın ve ağaabeyim de koronavirüs test sonuçları negatif çıktı. Plazma kök hücre tedavisi için donör olmaya hazırım. Bunu çok istiyorum.
Koronavirüsü yendiğinizi öğrendiğinizde neler hissettiniz? Haberi aldığınızda ilk ne yaptınız?
Ağladım ve yeni hayatımın ilk günü bugün dedim. Hemen sevdiğim insanları arayarak müjdeyi verdim . İlk kez odamdam çıkıp babama koşup hepimiz negatifiz, kurtulduk, dedim.
Ajanda İstanbul/2020
Haber: Elif Soykan
Fotoğraflar: Mustafa Aşkan