Balat’ta mutlaka görmeniz gereken 10 tarihi yapı

1

İstanbul’un en tarihi semtlerinden bir tanesi olan Balat Fatih ilçesinde yer alıyor. Geçmişte Yahudiler, Ermeniler, Rumlar ve Türklere aynı anda ev sahipliği yapan Balat ilçesinde cami, havra, sinagog gibi farklı dinlere ait ibadethaneleri yan yana görmek mümkün.

Hem tarihi dokusu hem de sıcacık mahalle kültürünü günümüze taşıyan yapısı ile yerli yabancı birçok turistin akın ettiği Balat’ta mutlaka görmeniz gereken en önemli 10 yeri sizler için derledik. Önermesi bizden gezmesi sizden.

1- Fener Rum Erkek Lisesi

Balat‘a gelip de mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında şüphesiz ki Fener Rum Erkek Lisesi geliyor. Balat’ın tarihi dokusunda çok önemli bir yere sahip olan Fener Rum Erkek Lisesi zamanında Balat’ta yaşayan Rumlar tarafından Fatih ilçesine bırakılan çok önemli kültürel miraslardan bir tanesi. İhtişamlı görüntüsü, kırmızı rengi ve hemen hemen semtin her yerinden rahatlıkla görünebilmesi ile görenleri adeta büyüleyen bir yapı.

2-Dimitri Cantemir Açık Hava Müzesi

Geçmiş yıllarda Romanyalı yazar, düşünür Dimitri Cantemir’in yaşadığı bu ev ve bahçesi bir açık hava müzesi olarak ziyaretçilerini bekliyor. İstanbul’un en farklı yapılarından bir tanesi olan yapının bahçesinde bir de çay bahçesi bulunuyor. Haftanın her günü ziyarete açık olan müzeye giriş ücretsiz. Müzeyi ziyaret ettikten sonra tarihe bir yolculuk yaparak kahvenizi yudumlayıp günün yorgunluğunu da atabilirsiniz.

3- Meryem Ana Kilisesi

 

Balat’ı Balat yapan yapılardan bir tanesi de şüphesiz ki Kanlı Kilise olarak bilinen Meryem Ana Kilisesi. burası Fener Rum Erkek Lisesi ile uzun yıllardır karıştırılıyor. Kırmızı görüntüsünden dolayı ismi halk arasında Kırmızı Kilise olarak da biliniyor. Küçük, sevimli ve eski bir mabet olan kilisede tarihe yolculuk yapabilirsiniz.

4-Ahrida Sinagogu

 

Zamanında Makedonya’nın Ohri kentinde yaşayan Yahudi asıllı Makedonlar tarafından semte kazandırılan Ahrida Sinagogu son zamanlarda dikkat çekmeye başlayan yapılardan bir tanesi. Burayı sadece sabahları saat 10.00’da ziyaret edebilirsiniz. Sinagog sorumlusu Korin Hanım yardımcı oluyor. Ancak öncesinde yeri Beyoğlu’nda bulunan Sinangoglar Müdürlüğü’nü telefonla arayarak izin almanız ve kimliğinizin önlü arkalı fotokopisini fakslamanız gerekiyor. Tüm bu istenilenleri yapmış olsanız bile saat 10.00’dan sonra  ziyaret etmek isterseniz yine de içeriye alınmıyorsunuz. İzin işlemlerinizi tamamladıktan sonra en geç saat 09.30’da sinagogun kapısında olmanız da fayda var. Yoksa ziyaret için tüm hazırlığınız boşa gidebilir. Balat‘ın sevilen mekanlarından Cumbalı Kahve’nin karşısında ve üçüncü tür kahveciler dalgasının popüler isimlerinden Coffee Departmant’ın hemen yanında bulunuyor.

5-Sveti Stefan Bulgar Kilisesi (Demir Kilise)

Balat’ta yaşayan Bulgarlar tarafından yapılan kilise 19. yüzyılda inşa edilmiş. Tamamı demirden oluşan kilise Ocak 2018 tarihinde 7 yılın ardından yeniden ziyarete açıldı. Uzun bir restorasyon sürecinden geçen kilisenin mimari yapısı görenleri adeta büyülüyor. Dünyada montaj usuluyle restore edilen ve tamamı demirden olan tek kilise. İjtişamlı ve beyaz görüntüsüyle dikkat çeken kilisenin iç yapısı da en az dış cephesi kadar gösterişli. Hemen karşısında da Papaz’ın Evi bulunuyor. Hazır Bulgar Kilisesi’ne gitmişken orayı da görmeden dönmeyin deriz. Balat‘a yolunuz düşerse mutlaka uğramanız gereken yerlerden bir tanesi.

6-Papazın Evi

Sveti Stefan Bulgar Kilisesi’nin hemen karşısında yer alan Papazın Evi son zamanlarda dikkat çekmeye başlayan yapılardan bir tanesi. Mimari olarak çok önemli bir görsel şölen sunmasa da tarihi önemi bakımından ziyaret edilmesi gereken yapılar arasında yer alıyor.

7-Merdivenli Mektep Yokuşu

Merdivenli Mektep Yokuşu ya da Renkli Merdivenler ve bu yokuşta bulunan renkli evler Balat’ın adeta olmazsa olmazlarından. Buraya gelip de birkaç fotoğraf çekmeden olmaz. Burada kendinizi adeta farklı bir diyara gelmiş gibi hissetmeniz yüksek ihtimal.

8- Fener Rum Patrikhanesi

Fener Rum Patrikhanesi Rumlar tarafından yapılan ve halen daha aktif olan ibadethanelerden bir tanesidir. Balat’ta mutlaka görülmesi gereken yapılardan bir tanesi olan Fener Rum Patrikhanesi haftanın her günü saat 09.00 ile 17.00 arasında ziyarete açık. Pazar günleri yapılan ibadetlere de katılım gerçekleştirebilirsiniz. Ancak güvenlik önlemlerinden ve koronavirüsten dolayı epey sıkı bir denetim var. Şimdiden söyleyelim.

9-Camhane

2005 yılında Fatih Belediyesi tarafından cam sanatları üzerine ürünler sergilenmek ve eğitim vermek üzere açılan bu binada sanata ve sanatçıya dair birçok özel üretim ürün ile karşılaşmanız mümkün. İstanbul’da bulunan en tarihi evlerden bir tanesi. Hem tarihi değeri hem de kültür sanata katkılarından dolayı ziyaret edilmesi gereken önemli yerlerden.

10-Surp Hreşdagabet Kilisesi

Balat semtinin en önemli sokaklarından Leblebiciler diğer adıyla Sobacılar Sokağı’nın bitiminde Salı Pazarı’nın başlangıcında yer alan Surp Hreşdagabet Kilisesi de hala aktif olan ve belirli dönemlerde ziyarete açık olan bir kilise. Henüz keşfedilmemiş küçük ve sevimli bu yapı Balat‘ta mutlaka görmeniz gereken yerler arasında yer alıyor. Kırımlı Arslanbey İlköğretim Okulu‘nun hemen yanında yer alan kiliseyi de Balat’a yolunuz düştüğünde ziyaret etmeden dönmeyin deriz.

Ajanda İstanbul/2020

Please follow and like us:

1 thought on “Balat’ta mutlaka görmeniz gereken 10 tarihi yapı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error

Ajanda İstanbul'u sosyal medyada da takip edin!